Tips


Aankomst
U arriveert op het vliegveld Ngurah RaiAirport, dicht in de buurt van de hoofdstad Denpasar. Uw paspoort dient, na terugkeer uit Indonesië, nog zes maanden geldig te zijn.

Geld
De munteenheid in Indonesië heet de Indonesische roepia (IDRP). De koers met betrekking tot de Euro of USD is afhankelijk van de economische en politieke omstandigheid. U kunt de koers opvragen bij elke Indonesische bank of particuliere geldwisselaar (moneychanger).

Specifiek voor Pandan House
De dichtstbijzijnde geldautomaat (ATM) met Cirrus logo is in Klungkung, aan de hoofdweg. Met een creditcard kun je geld halen bij bank Danamon aan de hoofdstraat in Amplapura. Neem uw creditcard en paspoort plus een flinke dosis geduld mee. Doordeweeks is deze bank open tot 14.00 uur. In Tirtagangga zijn enkele geldwisselkantoren, die o.a. euro's wisselen. Bij de meeste banken staan geldmachines waar u met uw bankpas geld kunt pinnen. Bij de grote winkels en de hotels kunt u gebruik maken van uw creditcard.

Douane
Informeert u naar de regels die gelden voor tabak, parfum en drank. Niet toegestaan zijn drugs, wapens, munitie en porno-lectuur.

Inentingen
Er is geen malaria op Bali. Hiervoor behoeft u geen inenting. Bij een bezoek aan Lombok is een inenting of medicijnen tegen malaria wel gewenst. In verband met de hygiëne is het gewenst om een inenting tegen hepatitis A te krijgen en medicijnen tegen buiktyfus. Afhankelijk van de zomertijd in Europa, is de tijd in Bali zeven of acht uur later.

Vervoer
In Indonesië zijn nationale vluchten mogelijk. In Bali zijn er busverbindingen tussen de grote steden en dorpen. Op de grote en kleine wegen en lokaal wordt dit aangevuld door de bemo’s. Dit zijn kleinere busjes die het transport voor de kleinere afstand verzorgt. Uiteraard zijn er bootverbindingen vanuit Padangbai naar Lombok, zowel ferries (niet zo snel) als catamarans (snel). Natuurlijk zijn er de taxi’s in de grote steden en de vele particuliere busjes met chauffeurs. Let vooral bij de laatste groep of ze een vergunning hebben. U kunt ook zelf brommers en auto’s huren, maar ook hier dient u te letten op de benodigde vergunningen voor de vervoersmiddelen. Hiervoor is een internationaal rijbewijs nodig.

Voedsel
In Indonesië, en dus ook op Bali, is de hygiëne matig. In de eerste plaats betekent dit dat u gekookt water kunt drinken of water uit de flessen. Eten dient goed gekookt of gebakken te zijn, zodat eventuele bacteriën gedood zijn.

Klimaat
Bali ligt dicht bij de evenaar, dus de zon schijnt pal op u. Houd u rekening met het feit dat u snel kunt verbranden. Bedek uw hoofd, drink regelmatig water tegen het uitdrogen en loop vaker in de schaduw. Bali heeft een tropisch klimaat, het regenseizoen valt van oktober tot en met maart. Vanaf april tot en met september is het meestal droog. Ook op Bali zie je dat, door invloed van het milieu, het weer in de seizoenen soms anders is dan werd verwacht. Gemiddelde temperatuur is zo’n 26 graden celcius.

Taal
De taal die onderwezen en gesproken wordt is Bahasa Indonesia. Deze taal geldt voor alle eilanden en is de officiële voertaal in Indonesië. Elk eiland of streek heeft een eigen taal. Op Bali is dit het Balinees. Vele Balinezen spreken ook Engels, zeker in het toeristische gedeelte van Bali.

Kopen
Het is gebruikelijk om in de winkel, maar ook op de markt, het spel aan te gaan met loven en bieden. Als u dit spel aangaat, verwacht de verkoper wel dat u echt geïnteresseerd bent en dit niet 'voor de lol' doet.

Balinese muziek
Links