Pandan House

Pandan House


Pandan House
ligt in de banjar “Pandan”.

Het land voor Pandan House is in 2003 aangekocht en nadat de formele splitsing en registratie van het land heeft plaatsgevonden, is er begonnen met de bouw.

De vormgeving van het huis (bungalow) is zoveel mogelijk gebaseerd op de Balinese stijl, maar dan wel met "de luxe" van het Westen.

Met de plaatselijke bevolking onder begeleiding van een Nederlander is de bouw van deze accommodatie gestart in 2005. De Nederlander had veel bouwervaring en heeft dit ook kunnen overdragen aan de arbeiders. Hierdoor hebben de arbeiders veel kunnen leren over bijvoorbeeld het betegelen van de badkamers, het aanleggen van de elektra en zo meer. Het moeilijkste was om consequent de kwaliteit van de bouw vast te kunnen houden met steeds minder toezicht van de Nederlander. En dat is gelukt, het resultaat is erg goed geworden.

Op het terrein staat tevens een personeelswoning. Hier wonen de twee gastvrouwen en zij worden ondersteund door een gastheer die elders woont. De woning is ruim en heeft comfort, hierdoor is de leefstandaard verhoogd voor het personeel.

In de tuin zijn diverse zithoeken, een vijver, een kinderzwembad en een schommel. Er staan mooie planten in de tuin, een lust om te zien. In de tuin staat een open eethuisje dat omgetoverd kan worden tot een plaats waar u kunt liggen op matrassen met kussens.

Voordat de bungalow en de huisjes gebouwd konden worden, heeft de Hindu priester bepaald wanneer er gestart kon worden met de bouw en nadat de bungalow en de huisjes klaar waren zijn deze ingewijd door dezelfde priester. Het is een goede plek om te vertoeven.

U komt het terrein op door het toegangshek te openen. U ziet dan de bungalow met de veranda.

Loopt u voor de bungalow dan ziet u dat er nog een huis is gebouwd. Dit huis is van de gastvrouw Ni Made Rijek. Zij beschikt over een fijn huis met twee slaapkamers, een (open) keuken, een woonkamer, een wasruimte en een toilet met douche.

Tussen de drie huizen ligt de tuin. Het eerste dat opvalt is de watertoren. In deze toren wordt water bewaard dat wordt opgepompt. De toren levert daardoor een voortdurende waterdruk, onafhankelijk van elektriciteit.

Er is een kinderzwembad van drie meter bij twee meter. Onder begeleiding van de (groot)ouders kan het kind lekker zwemmen en spelen met het water, een buitendouche is beschikbaar. Bij het zwembad staan lig- en zitmeubelen zodat u relaxed van de schaduw en de zon kunt genieten. Een kinderschommel maakt het geheel af.

Dan is er nog een overdekte plaats waar u heerlijk kunt zitten en over de gehele terrein kunt heen kijken.

Als u zich eens indenkt, deze plaats was eerst een graasplaats voor een aantal koeien. Zoals u nu ziet is er een enorme inspanning geleverd door de plaatselijke bevolking om hier een mooi verblijf van te maken. Door samen te werken (het bouwen, het personeel, de diensten zoals wandelen/vrijwilligerswerk/sociale projecten) is het een uniek project geworden waar u als gast heerlijk kunt vertoeven en waar u onvergetelijke herinneringen aan overhoudt.