Bezienswaardigheden


Bezienswaardigheden op Bali zijn er genoeg! Zelfs zoveel dat we een onderverdeling hebben gemaakt: bezienswaardigheden op Bali in het algemeen en bezienswaardigheden in de omgeving van Pandan House in het bijzonder.

Bezienwaardigheden op Bali


Gunung Agung
Dit is de hoogste berg (3142m) van Bali met een kratertop van 500m doorsnee. De Balinezen geloven dat deze berg de belangrijkste woonplaats is voor de geesten.

Besakih
Dit is het grootste tempelcomplex op Bali. In dit complex staan verschillende tempeltjes, elke Balinese familie heeft hier haar familietempeltje. Bij het betreden van de tempel zult u een sarong om uw benen moeten slaan, deze zijn te huur bij de ingang van het complex. Uiteraard zijn er verschillende winkeltjes die souvenirs verkopen.

Gunung batur en het Baturmeer
De Gunung Batur is 1717m hoog en is nog steeds een actieve vulkaan. Uit de gaten in het gesteente ontsnappen nog steeds kleine stoomwolkjes. Het Baturmeer ligt in de krater van de vulkaan, dit is zo’n drie kilometer lang en bijna negen kilometer breed. De Balinezen geloven dat hier de godin Ida Batara Dewi Ulun Danu woont.

Bratan meer
Rond dit meer zijn toeristische attracties. Het is hier heerlijk wandelen in een koele berglucht. Het is een prachtige, natuurlijke en rustige omgeving.

Kuta, Nusa Dua en Sanur
Dit zijn toeristische badplaatsen dicht in de buurt van de hoofdstad Denpasar en het vliegveld. Vele restaurants, hotels, bars, winkels en natuurlijk het strand met de zee.

Ubud
Dit is een kunstenaarsdorpje waar erg veel winkels en galerieën zijn. De lokale markt is een leuke markt en natuurlijk is er ook nog "het apenbos" waar een oude tempel staat. In het dorpstheater is er elke week een dansoptreden dat een verhaal uit het verleden uitbeeldt.

Denpasar, de hoofstad van Bali
Dit is een grote handelsstad. Er zijn verschillende musea, een cultureel centrum, markten, winkels en banken. Alles wat een grote stad maar kan hebben.

Celuk
Dit is een plaats waar men zich heeft gespecialiseerd in het zilversmeden. Uw gastheer weet in de buurt van Pandan House een zilversmederij waar ook sieraden worden verkocht.

Batubulan
Dit is een plaats waar men zich gespecialiseerd heeft in het steenhouwen. De steenhouwers werken langs de kant van de weg en het is prachtig om te zien hoe vaardig zij een steenblok bewerken.

Gianyar
Dit is een grote stad waar vele goudwinkeltjes zijn.

Goa Lawah
Dit is een grot waar erg veel vleermuizen zijn. In en rond de grot is één van de negen heiligste tempels van Bali. Volgens een legende woont er een reuze slang in de grot die zich voedt met vleermuizen...

Candi Dasa
Dit is een grote badplaats waar veel hotels en restaurants zijn.

Klungkung
Vroeger stond hier het paleis van de machtigste radja van Bali. Te bezichtigen valt nu nog alleen het Kerta Gosa (gerechtshof). Hier staan verschillende gebouwen waarbij de plafondbeschilderingen erg fraai zijn. Ook staat er een museum waar u de geschiedenis van Klungkung kunt zien.

Pandangbai
Dit is een havenplaats waar de veerboten naar o.a. Lombok gaan.

Goa Gaja
Dicht bij Ubud is de "Olifantengrot" die waarschijnlijk diende als een onderkomen voor boedhistische en hindoeïstische priesters.

Bangli
Het stadje trekt veel bezoekers met haar indrukwekkende Pura Kehen. De tempel ligt prachtig gelegen op een helling met terrassen. Ook staat hier de Pura Dalem Pengungekan, een typische dodentempel.

Singaraja, de voormalige hoofdstad van Bali
Te bezichtigen is hier de Gedong Kirtya (historische bibliotheek) waar je geschriften kunt zien die op bladeren van de lontar-palm zijn geschreven. Uiteraard heb je de haven, de tempel Pura Agung Jagatna en de plaatselijke markt. Ook zijn hier nog veel jaren dertig huizen, gebouwd door Nederlanders.

Amed
Dit is klein badplaatsje waar je kunt snorkelen en waar zoutindustrie is.

Air Panas (warmwaterbronnen)
Dit ligt in de buurt van Singaraja en dit is een aantal bassins, gevuld met warm bronwater. Een heerlijke plek om te baden en soms verdwijnen uw huidaandoeningen na een aantal dagen.

Bezienswaardigheden rondom Pandan House


Waterpaleis Tirtagangga
Dit is een badencomplex, aangelegd door de laatste vorst van Karangasem (de nieuwe naam voor deze regio hoofdstad is Amlapura). Heel vroeger waren er alleen bronnen, later zijn de baden aangelegd.

Door behulp van sponsors heeft de kleinzoon van de voormalige vorst het complex laten renoveren. Het waterpaleis heeft een eigen website www.tirtagangga.nl. De kleinzoon van de voormalige vorst is, net als zijn vader, getrouwd met een Nederlandse vrouw en zij wonen in Gouda.

Sawa’s om Pandan House
Wandel door de sawa’s en u zult zien dat er veel te beleven is. Als de rijst haar korrels draagt, dan spannen de mensen draden met elastiek, aan deze draden wordt heftig getrokken waarbij de mensen ook veel schreeuwen. Hiermee verjagen ze de mussen die de rijstkorrels willen opeten.

Maar ook als de rijst geoogst wordt of als het land bewerkt wordt, alles is de moeite waard om te bekijken. De mensen zijn erg vriendelijk, misschien wordt u een bezoekje aan een van hun huizen aangeboden waarbij u een kopje thee wordt aangeboden. Ga dus gerust in de sawa’s wandelen, neem uw gastheer of een van zijn kinderen mee en geniet van uw wandeling.

Ababi, de dorpstempel
Deze dorpstempel is een (klein) voorbeeld van andere tempels. Vraag uw gastheer om u te begeleiden en vraag gerust naar de bouwstijl en structuur van het complex. Hij kan u vele verhalen vertellen.

Meubelmaker
De meubelmaker in Ababi heeft bijna alle houten meubels gemaakt die in Pandan House staan. In zijn werkplaats kunt u zien hoe deze handvaardigheid wordt bedreven. U kunt ook een kijkje nemen in zijn woning, een traditioneel Balinees erf.

Tegenover de meubelmaker woont de zus van uw gastheer. Ook daar kunt u wat drinken en een kijkje nemen. Het gezin is niet rijk, dus als u een kleine bijdrage wilt geven aan de vrouw, doe dit gerust. Natuurlijk onze dank hiervoor.

Moeder van uw gastheer
U kunt hier lopend heen, een flinke wandeling. U kunt zich ook laten brengen door uw gastheer. Ook hier kunt u zien hoe Balinese mensen wonen, kijk vooral ook op het erf van haar oudere zoon, dit ligt ernaast.

Misschien krijgt u fruit aangeboden of wordt er een kokosnoot uit een palmboom gehaald. Zij zullen zich erg gastvrij opstellen, geniet dus vooral van dit bezoek.

Amlapura, de plaatselijke markt
Deze markt is natuurlijk niet een markt zoals in Nederland. De markt is grotendeels overkapt, vele kleine steegjes met open riolen. Er wordt u van alles aangeboden, ook door de plaatselijke boeren. Fruit, koekjes, textiel, kleding e.d. kunt u er kopen, u kunt onderhandelen over de prijs. Ook is er een kapper waar u uw haar kunt laten knippen en wassen.

Amlapura, paleis Maskerdam
In Amlapura staat nog een oud paleis van een van de vorige vorsten van Amlapura. De naam is Maskerdam, een verbastering van Amsterdam. Tegen een kleine bijdrage kunt u het paleis bezichtigen.

Ujung
In Ujung staat een buitenpaleis van de vorige vorsten van Amlapura dat is gerenoveerd met behulp van subsidie van de Wereldbank. Zeker de moeite waard om het te bekijken.

Amlapura, de dansschool voor kinderen
Op deze plek, nabij de kerk, is een school waar kinderen Balinese dansen leren. Pandan House maakt gebruik van hun (ingehuurde) diensten om te dansen voor de gasten waardoor de school extra geld ontvangt voor de lessen. Individueel geven gasten donaties aan de school. Op zondagochtend is het leuk om vrijblijvend te kijken naar de danslessen van de kinderen.

Amlapura, de lagere school
Dit is echt leuk om te doen. Die leuke gezichtjes van de kinderen, het schoolgebouw en de klasbankjes. Leuk om te zien hoe onderwijs wordt gegeven aan de kinderen. Uw gastheer kan u daar veel meer over vertellen.

Amlapura, het plaatselijke ziekenhuis
Hier moet u heen gaan, al is het alleen maar om te zien hoe triest het kan zijn. Het is een eenvoudig ziekenhuis, met weinig middelen omdat het in het oosten van Bali ligt en niet als belangrijk wordt ervaren. Pandan House heeft, samen met een stichting in Pacung, geld ingezameld en een container met (tweedehandse) bedden, spuiten, naalden, steriele handschoenen, e.d. naar dit ziekenhuis gestuurd.


Koken
De gastvrouw Made maakt heerlijke gerechten. U kunt met haar naar de markt in Amlapura om te zien waar ze haar producten koopt. Kijk in de keuken van uw gastvrouw en zie hoe ze de gerechten bereidt. Vraag ook gerust naar de recepten of help mee met het koken. Zo leert u de Balinese of Indonesische keuken kennen. Ook is het mogelijk met de gastheer naar een kampung te gaan om te zien hoe de kippen en varkens daar leven en hoe de groenten en rijst verbouwd worden.

Schilderen
Er zijn gasten die het leuk vinden om een eigen portret geschilderd te krijgen van olieverf of waterverf. Mooi om mee naar huis te nemen als aandenken. Wellicht vindt u het leuk om in Balinese kledij op het portret te staan. Vraag uw gastheer of Made naar de schilder; hij kan u een prijsindicatie geven, alsmede een schatting van de tijd die het vergt om u op het doek geschilderd te krijgen.

Beeldhouwen
In de banjar Pandan worden beelden gemaakt van vulkaansteen. Als u wilt kunt u, samen met de beeldhouwer in de banjar, proberen om een beeld te maken. U koopt daar een steen en in een aantal dagen maakt u uw eigen beeld, uiteraard met de hulp van een Balinees. Natuurlijk bestaat er ook de mogelijkheid om gewoon een kijkje te nemen en eventueel een beeldje te kopen.

Houtbewerking
Naast beelden van vulkaansteen, worden er in de banjar ook houten sculpturen gemaakt. Ook hier kunt u zelf aan de slag.

De boer
In de omgeving van Pandan House wordt veel op het land gewerkt. Wellicht vindt u het interessant om de boer te helpen bij zijn landbewerking. Misschien dat er net in de periode tijdens uw verblijf een os het land omploegt en wilt u daarbij zijn? Ook bestaat, afhankelijk van het seizoen, de mogelijkheid om rijstplantjes in de grond te planten. Vraag gerust uw gastheer naar de mogelijkheden.

Gemeentelijke diensten
Als u benieuwd bent naar het reilen en zeilen van bijvoorbeeld een politiebureau, een ziekenhuis, een school of een gemeentehuis, ga er heen met uw gastheer en laat u uitleggen hoe het allemaal in elkaar steekt.

Eigen ideëen
Heeft u eigen ideëen om iets te ondernemen waarbij de plaatselijke bevolking een rol kan spelen, aarzel dan niet om dit kenbaar te maken aan uw gastheer. Er is veel mogelijk waardoor u de Balinese cultuur op uw eigen manier beleeft.

Waardering
Projecten